Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe zawsze świetnie smakują w towarzystwie świeżej własnej roboty chałki lub buchty z kruszonką. Takie też postanowiłam zrobić w to lato. Dzięki temu że sa zamknięte za szkłem, będziemy mogli cieszyć się ich smakiem przez cały rok...


Składniki na powidła:
- 2 kg umytych, bez pestek śliwek
- 1 szklanka wody
- ok. 400 g cukru ( trzeba próbować bo to zależy jak słodkie są śliwki)
- garnek z grubym dnem


Przepis na powidła:
- do garnka z grubym dnem, włożyć umyte, wydrylowane śliwki
- podlać wodą
- dusić ok 2 godzin
- dodać cukier, wymieszać, smażyć jeszcze 1 godz., żeby woda odparowała
- wystudzić i zostawić do dnia następnego
- następnego dnia smażyć jeszcze 1 - 1,5 godz.
- gęste powidła przełożyć do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do góry dnem
- jak wystygną wynieść w chłodne ciemne miejsce

Najlepiej smakują z chałką lub buchtą.
Smacznego.







1 komentarz: